понеділок, 25 вересня 2017 р.

Знайомтесь, "Резистор"...


Резистор призначений для обмеження струму в електричному колі, створення падіння напруги на окремих ділянках кола, розкладання пульсуючого струму на складові. Інша назва резистора - опір. По суті, це просто гра слів, так як в перекладі з англійської resistance - опір.
Отже, познайомимося з основними параметрами резисторів.
На принциповій схемі резистор позначається прямокутником з двома виводами.


Поруч з умовним позначенням вказується тип елемента (R) і порядковий номер (R1). Також вказується номінал опору в Омах, якщо написана тільки цифра, або, наприклад, так 10к. Це резистор на 10кілоОм (10кОм = 10 000 Ом).

Основні параметри резисторів

  • Номінальний опір

Це заводське значення опору конкретного приладу, вимірюється в Омах (похідні кіло, мега). Діапазон опорів простягається від частки Ома (0,01 - 0,1 Ом) до сотень і тисяч кілоОм (100кОм - 1МОм). Для кожного електричного кола необхідні свої набори номіналів опорів. Тому розкид значень номінальних опорів настільки великий.

  • Розсіювана потужність

При проходженні електричного струму через резистор відбувається його нагрівання. Якщо пропускати через резистор струм, що перевищує задане значення, то він розігріється настільки, що перегорить. Тому існує поділ резисторів по максимальній потужності.

На принципових схемах позначення резистора всередині прямокутника потужність позначається похилою, вертикальною або горизонтальною лінією. 
На малюнку позначено відповідність принципового графічного позначення і потужності резистора.
Наприклад, якщо через резистор потече струм 0,1А (100mA), а резистор має номінальний опір 100 Ом, то потрібен резистор потужністю 1 Вт. Якщо замість цього застосувати резистор на 0,5 Вт, то резистор вийде з ладу. Потужні резистори застосовуються в потужнострумових електричних колах, наприклад блоках живлення, там, де протікають великі струми.

  • Допуск

При виготовленні резисторів не вдається досягти абсолютної точності номінального опору. Якщо на резисторі вказано опір 10 Ом, то реальний опір буде в районі 10 Ом, може бути 9,88 Ом або 10,5 Ом. Це - похибка. Допуск задається у відсотках.

Якщо ви купили резистор на 100 Ом c допуском ± 10%, то реальний опір такого резистора може бути від 90 Ом до 110 Ом. Це легко перевірити, вимірявши опір мультиметром.

Висока точність номіналів опорів в звичайній апаратурі не завжди важлива. Так, наприклад, в побутовій електроніці допускається заміна резисторів з допуском ± 20%.

Кольорове маркування резисторів

Останнім часом на імпортних резисторах номінальний опір і допуск  маркують кольоровими смугами на корпусі. Кожна фірма-виробник встановлює свою систему маркування резисторів, що вносить деяку плутанину. Але в основному присутня одна система маркування.